About Me

My photo
Saku, Estonia
Eesti mäesuusataja, juunioride koondises. 2010 aasta sügis olin elu parimas vormis ja tulevik näis paljulubavana, kuid siis tegin ühe vale otsuse, mille tulemusena oli paar õnnestumist, kuid enamjaolt ebaõnnestumised ja allakäik sai pihta. 2012 sügisel olin sunnitud tuurid maha võtma, sest olen ravimatu seljavigastusega kimpus. Iga päevaselt üritan rohkem koolile keskenduda, pead püsti hoida ja jätkata võitlemist. Loodan oma vigadest õppida ja ehk kunagi uuesti sportida. Never say never!

Saturday, June 29, 2013

miks kantakse võimalikult palju riideid trenni tehes seljas


 Olen alati mõelnud jõusaalis käies, miks inimesed kannavad nii palju riideid seljas. Mõnel on peal kapuutsiga pusa, mõnel lisaks pusale veel pikad dressid. Kas nii paljude riiete kandmisel on ka mingisugust kasu?

 Nii siis mõtlesin eile, et kas tõesti on põletatavate kalorite hulk suurem siis, kui riideid on võimalikult palju ja higi voolab ojadena ning kuidas saaks ise sellest kasu lõigata. Hakkasin asja uurima ja leidsin ühe väga asjaliku artikli.

 Põhimõtteliselt ei pea see fakt paika, et dressides trenni tehes kaotab rohkem kaloreid. Küll aga higistades nii palju, kaotab organism tohutult vett, mille tulemuseks võibki olla lühiajaline kaalu kaotus. Kahjuks uuesti vett tarbides tuleb kõik ''kaotatud'' kaal tagasi. Isegi kui tulemus püsima jääb, on lihastes vähem vett, seega ka lihasmass väiksem, kuid rasvaprotsent endine. Antud meetodit kasutavad maadlejad, poksijad jne, kellel vaja ennem võistlust kiiresti õigesse kaalu saada.

 Mis siis ikkagist kasu on nende riiete koorma kandmisest? Näiteks kui õues on külm ilm, siis püsib lihas soe ning vigastuste risk on väiksem tehes sprinte või äkkilisemaid liigutusi ning sörkides on lihtsalt soe olla, ei hakka külm. Sama kehtib ka soojendust tehes ja miks sportlased kannavad näiteks kergejõustike võistlustel soorituste vahepeal soojendusdressi - ikka selleks, et lihas püsiks soe.

 Kuidas siis saaks ikkagist treeningust rohkem kasu lõigata ja rohkem kaloreid põletada? Ei ole vaja raketiteadlast, et seda teada saada. Võti peitub rohkemas liikumises ning treeningu intensiivsuses. Näiteks kui sa tahaksid sörkides rohkem kaloreid põletada, siis tee iga 5 minuti tagant üks sprint, mis tõstab pulsi kõrgemale. Lisaks annavad need sprindi lõigud ka treeningule mõnusat vaheldust.

 Kui kuuled kedagi ütlemas, et kaotas nädalaga 5kg dieedi, kaalulangetus tablettidega, isegi trenniga või millega iganes, siis võid kindel olla, et domineerivaks jäi veekaalu langus. See on ka üks põhjuseid, miks lühiajalised dieedid ei toimi.

 Tähtis on riietuda treenides nii, et endal kõige mugav oleks ilmastikust või temperatuurist sõltuvalt. Ma ei hakka siin nüüd kellegile keelama selliseid riideid nagu nad tahavad treenides, kuid kui tõesti eesmärk on riietusega kaotada kilogramme, siis kahjuks sellest üritusest ei tule midagi välja.

Allikas:Why People Wear Sweatshirts While Exercising, and Why It’s Useless By: Sean

 Ma ei ole ekspert ega oma pabereid fitness-valdkonnas. Kõik minu teadmised tulenevad enda huvist antud teemade vastu ning omast kogemusest. Ennem kui hakata oma elustiilis drastilisi muudatusi tegema, tuleks konsulteerida asjatundjaga.

No comments:

Post a Comment