About Me

My photo
Saku, Estonia
Eesti mäesuusataja, juunioride koondises. 2010 aasta sügis olin elu parimas vormis ja tulevik näis paljulubavana, kuid siis tegin ühe vale otsuse, mille tulemusena oli paar õnnestumist, kuid enamjaolt ebaõnnestumised ja allakäik sai pihta. 2012 sügisel olin sunnitud tuurid maha võtma, sest olen ravimatu seljavigastusega kimpus. Iga päevaselt üritan rohkem koolile keskenduda, pead püsti hoida ja jätkata võitlemist. Loodan oma vigadest õppida ja ehk kunagi uuesti sportida. Never say never!

Tuesday, November 19, 2013

sportlase ABC ning teiste vigadest õppimine




Täna sattusin väga õpetliku artikli peale, mille lugemine peaks olema igale sportlasele kohustuslik. Artikli leiad siit: Rumal sportija lõpetab südame rütmihäiretega.

Ma ei hakka kedagi sundima seda lugema, kuid kui vähegi oidu peas, siis viskad pilgu peale. Sõnade kasutus võib tunduda karmina ning haavatavana, kuid see on karm reaalsus ning parem teha kõik tagamaad kohe puust ja punasest ette, ennem kui hilja. Ehk ei tahaks kuulda selliseid vabandusi, et kui keegi nüüd treenib tippsportlase tasemel, olles ise suure füüsilise koormusega varem minimaalselt kokku puutunud, ja treeningud ei ole tasakaalus (liiga palju kas aeroobset või anaeroobset treeningut), siis peaks kõigile selge olema, et ülekoormus on vältimatu. Lisaks on eelpool mainitud artiklis ära toodud kui kergesti ikka ülekoormus võib tekkida (!!!!! ÜKS PÄEV). Juba ühe päevaga on selline olek võimalik saavutada.

Moraal: tasa sõuad, kaugele jõuad - treeningutes tõsta koormusi järkjärgult, kuula oma keha ning vaata oma treeningkava ratsionaalse pilguga üle. Võimalusel täida kasvõi treeningpäevikut. Kui ise objektiivseks jäämisega hakkama ei saa, siis soovitan kindlasti spordiarsti juures ära käia.

Ei tahtnud nüüd oma tekstiga kedagi solvata, haavata või mingil muul moel häirida. Kõik on puhas tõde, seda enam, et ainuüksi Eestis on viimastel aastatel surnud ära mitmeid noorsportlasi just nimelt ülekoormusest tingitud südame rütmihäirete tõttu. Sellest ka siis minu tulised tunded antud teemal.





Teine oluline seik, millest oli plaanis varem kirjutada, on toitumine.
Sattusin delfi.ee vahendusel Ott Kiivikase loengu peale, mis räägib sportlase toitumisest. Eelkõige on see loeng keskendunud kestvusmaa jooksjatele, kuid üksühele saab enam-vähem kõike ülekanda. Veel enam, enamus näited toob ta just kehakulturismi põhjal ehk jooks ja kulturism - ei ole ju samad alad, aga toitumise tõed kehtivad ikkagist. Kõige huvitavam fakt, mis meelde jäi oli, et kui tekivad tugevad krambid (ei saa enda puhul vist sama kasutada), siis sega pool teelusika täit soola vee sisse ning joo ära. Leevendus peaks saabuma mõne minutiga. Ehk seda varianti saab kasutada siis kui treeningul meeletult higistad, mille tulemusena keha viib ohtralt vajalikke mineraalaineid organismist välja, sealhulgas ka naatriumi. Tulemuseks tekivad krambid.

Kui aega saad, siis kuula loeng ära. Mina näiteks tegelesin samal ajal hoopis muu tegevusega, kuid kuulasin tähelepanelikult. Väga huvitav oli.
Link videole siit: TREENI TARGALT: sportlase toitumine

No comments:

Post a Comment